Theatercolleges; “Strafrecht? Levensecht!”

Via de sociale media laten burgers regelmatig (al dan niet terecht) weten niet te begrijpen hoe het toch komt dat strafrechters in hun ogen te laag straffen of dat ze maar wat doen. Waarom slechts een taakstraf bij een afschuwelijk ongeval? Waarom geen levenslang voor een serieverkrachter? En hoe zit het met de tbs?

Tijdens zogeheten theatercolleges onder de titel “Strafrecht? Levensecht!” laat Meijer het publiek de andere kant van het verhaal horen: er is veel vertrouwen, nog steeds, in de rechtspraak en dat is niet vanzelfsprekend als je kijkt naar andere landen in Europa. Het leven in een rechtsstaat is een groot goed, onafhankelijke rechtspraak is een must! Daarnaast laat Meijer zien dat rechters in strafzaken nogal eens worstelen met een aantal dilemma’s.

Meijer deed dit voor het eerst als Nederlandse strafrechter in het jaar 2016 met een try out in het Odeon theater in Zwolle, in de opvolgende jaren stond hij op de planken bij diverse theaters door het hele land. Zo stond hij in 2017 wederom voor een uitverkocht Odeon trad hij op in de prachtige ambiance van het West-End theater op Terschelling en sloot het jaar succesvol af in de schouwburg van Deventer.

Met professionele begeleiding van het impresariaat Kik Productions te Utrecht en technische professionals heeft Meijer in 2019 en kwaliteitsslag kunnen maken met de nieuwe serie. Met een kickstart van een aantal previews begin dat jaar, is hij in september begonnen aan een heuse theatertour bij maar liefst 22 theaters door het hele land, waaraan in het voorjaar van 2020 een abrupt einde kwam door de komst van het Coronavirus.  In het seizoen 2022/2023 heeft Meijer een herstart kunnen maken. Ook het komend seizoen is hij weer in een aantal theaters te zien. Voor het seizoen 2023/2024 is de speellijst elders op deze site te vinden.

Hieronder een van de vele reacties tijdens de toer:

Gisteravond was ik aanwezig bij je optreden in Maastricht, Ainsi. En wat heb ik genoten van je. Van je openhartigheid, je kwetsbaarheid, je humor en je drive om uit te leggen hoe belangrijk zorgvuldigheid en meervoudig kijken in “ons” werk is. Ik ben politiechef van de eenheid Limburg en ik herkende veel van de dilemma’s die je gisteren schetste. Bovendien inspireerde je me om weer eens echt in strafvordering te duiken.
En last but not least….zelfs mijn man die meer voor de gezelligheid dan voor de inhoud mee ging, was enthousiast. Het leverde mooie gesprekken bij de nazit op.

 

editie 2018/2019

Editie 2017

Enthousiast, betrokken en integer. Zo pakt Gerlof dit soort bijeenkomsten aan. Interesse? Neem contact op met de speakersacademy in Rotterdam >zoeken onder Meijer, of contact Hans Kik, van Kik Productions in Utrecht.

 

Algemeen logo.eps                  avdr-logo

 

Neem contact op met Gerlof Meijer:

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Je bericht

   

  MG_8538 (1)