Referenties

 

Een van de reacties op mijn optreden in het Odeon in Zwolle op 14 maart 2019:

Over je theatershow wilde ik nog zeggen dat ik het echt heel mooi vond hoe je aan de ene kant de menselijkheid van de rechter neerzette en zijn kwetsbaarheid en aan de andere kant de stevigheid van het instituut, de organisatie en de collega’s zodat men niet hoeft te vrezen voor willekeur of gekke beslissingen. Heel knap.

Hoe jij daar in het theater stond, je weg beschrijft zonder af te doen aan waar je vandaan komt of onterecht bescheiden te doen over waar je nu staat, hoe je jonge mensen aanmoedigt het beste uit zichzelf te halen en hoe je daar staat als levend voorbeeld van dat dat kan, daar heb ik diep respect voor.

Uit het editorial van theater Odeon over de tweede editie van “Strafrecht? Levensecht!” 30 maart 2017:

Als Zwolse theaters zijn wij trots dat wij strafrechter Gerlof Meijer voor een tweede keer mochten huisvesten voor zijn theatercollege Strafrecht? Levensecht! 2.0. In een wederom uitverkochte zaal, nam hij ons mee in het hedendaagse strafrecht en welke dilemma’s dat met zich meebrengt. Duidelijk, toegankelijk en met de nodige humor. Een kwartiermaker op het gebied van theatercolleges en zijn voorstelling is een must see voor iedereen die wil weten hoe het strafrecht in ons land echt werkt.

Patrick Holtkamp, (eind)redacteur/presentator bij RTV Oost en redacteur/nieuwslezer bij het NOS Journaal, over de editie van 30 maart 2017:

De ivoren toren die rechters zou huisvesten, is definitief gesloopt. Eigenhandig door strafrechter Gerlof Meijer. Waar rechters zich vroeger nadrukkelijk boven de samenleving plaatsten, maken ze nu veel meer deel uit van diezelfde samenleving. En dat is te danken aan mensen als Meijer, die tijdens zijn theatercolleges ons meeneemt naar de coulissen van de rechtbank. Want wat gebeurt daar nou precies achter de schermen? Hoe komt een rechter tot zijn oordeel? Waarom slechts een taakstraf voor een automobilist die twee kinderen heeft doodgereden? En wat voor mensen zijn dat eigenlijk, die rechters met wie echt ieder mens door een kleine misstap in z’n leven te maken kan krijgen? Gerlof Meijer vertelt bevlogen over zijn vak en zijn achtergrond. Van gewone jongen uit Deventer tot gerespecteerd rechter. Een avondje Meijer laat ons het echte leven zien. Soms confronterend, maar ook met humor en hilarische voorbeelden. En altijd vol nuances, want een ding steken we als theaterstudent van zijn colleges wel op; niets is wat het lijkt!


Ik heb Gerlof Meijer leren kennen als een zeer enthousiaste spreker, die zijn toehoorders van het begin tot het einde van zijn betoog weet te boeien. Aan alles is te merken dat zijn werk zijn passie is en dat hij ervan geniet zijn kennis over te brengen. Mede omdat hij dit doet aan de hand van sprekende voorbeelden uit de praktijk, is hij feilloos in staat om deze kennis te delen in taal die voor iedere burger te begrijpen is. Gerlof heeft tijdens zijn gehele betoog mijn onverdeelde aandacht gehad. Hierdoor heb ik veel van de cursus opgestoken. Ik kan een ieder dan ook aanbevelen hem als spreker te gaan horen.