Profiel

deventer-skyline-

Tientallen jaren strafrechtelijke ervaring.

Meijer (Deventer, 1958) is inmiddels ruim dertig jaar rechterlijk werkzaam in het strafrecht. Tot 1 januari 2016 gaf hij leiding aan de afdeling strafrecht in de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle. Sindsdien heeft hij zich weer toegelegd op het inhoudelijke werk en is hij onder meer voorzitter van de meervoudige strafkamer en de wekelijkse raadkamer.

Naast zijn werk als rechter verzorgt hij voor diverse onderwijsinstellingen cursussen op het gebied van het strafrecht op academisch niveau en treedt hij regelmatig op als gastdocent of als inleider bij diverse organisaties.

Meijer is met Rob ter Haar auteur van een groot aantal strafrechtelijke werken, zoals Leerstukken Strafrecht, Algemeen Materieel Strafrecht, Elementair Formeel Strafrecht en de edities noodweer en vormverzuimen in de reeks Praktijkwijzer Strafrecht, allen uitgegeven door Kluwer.

In 2022 verscheen bij uitgever BOOM de tweede druk van het handboek “De weg naar het strafvonnis” dat als leidraad dient bij de nieuwe opleiding voor rechters en gerechtsjuristen bij de SSR.

Sinds 2016 is hij theatermaker en verzorgt hij theatercolleges die geheel in het teken staan van het strafrecht en de mens achter de strafrechter. (www.kikproductions.nl)

Het theater in: “Strafrecht? Levensecht!”/ Hans Kik productions.

In het theater houdt Meijer op de van hem bekende openhartige wijze het publiek voor dat het niet altijd even makkelijk is om beslissingen te nemen als strafrechter. Waarom een taakstraf na een ernstig ongeval? En waarom toch steeds weer rekening houden met de verdachte die het niet altijd even gemakkelijk heeft gehad? Waarom krijgt een serieverkrachter geen levenslang? Maar ook dat onafhankelijke rechtspraak internationaal gezien niet altijd een vanzelfsprekendheid is.

De uitvoering in het huidige theaterseizoen 2023/2024 heeft ten opzichte van de afgelopen jaren een kwaliteitsslag gemaakt met professionele technische – en inhoudelijke ondersteuning. Het college trekt langs ruim twintig theaters in ons land en is tot stand gekomen in samenwerking met Hans Kik Productions te Utrecht. Meijer wordt daarbij ondersteund door een team professionele medewerkers bestaande uit Rob ter Haar (regie), Kees Meijer (belichting en podiumtechniek) en Mischa Meijer (programmatechniek).

De volledige speellijst is elders op deze site te zien onder het kopje spreker/theater.

 

Cursussen in het buitenland

In december 2014, 2015 en 2017 heeft Meijer het genoegen gehad om tezamen met collega rechter Ronald van Vuure een cursus te verzorgen in het buitenland. In Cambridge (Engeland) hebben zij een tweetal dagen een groep advocaten mogen toespreken over een aantal strafrechtelijke leerstukken. De cursus in 2015 is door de deelnemers gewaardeerd met een 10.

IMG_1527

 

 

 

 

avdr-logo

 

 

In 2017 en 2018 heeft Meijer tezamen met mede-docent Roel den Otter cursussen op Curacao gegeven om daar de strafrechtelijke juridische kennis van de medewerkers van de Gerechten aldaar verder te ontwikkelen.