Profiel

deventer-skyline-

Tientallen jaren strafrechtelijke ervaring.

Meijer (Deventer, 1958) is inmiddels ruim twintig jaar rechterlijk werkzaam in het strafrecht. Tot 1 januari 2016 gaf hij leiding aan de afdeling strafrecht in de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle. Sindsdien heeft hij zich weer toegelegd op het inhoudelijke werk en is hij voorzitter van de meervoudige strafkamer.

Naast zijn werk als rechter verzorgt hij voor diverse onderwijsinstellingen cursussen op het gebied van het strafrecht op academisch niveau en treedt hij regelmatig op als gastdocent of als inleider bij diverse organisaties.

Meijer is co-auteur van een groot aantal strafrechtelijke werken, zoals Leerstukken Strafrecht, Elementair Materieel Strafrecht, Elementair Formeel Strafrecht en de edities noodweer en vormverzuimen in de reeks Praktijkwijzer Strafrecht, allen uitgegeven door Kluwer.

In juli 2015 verscheen bij uitgever BOOM het handboek “De weg naar het moderne strafvonnis” dat als leidraad dient bij de nieuwe opleiding voor rechters bij de SSR.

Sinds 2016 is hij theatermaker en verzorgt hij theatercolleges die geheel in het teken staan van het strafrecht en de mens achter de strafrechter. Op maandag 11 december 2017 verscheen hierover een uitgebreid artikel in de NRC hierover.

Het theater in: “Strafrecht? Levensecht!”/ Hans Kik productions.

In het theater houdt Meijer het publiek voor dat het niet altijd even makkelijk is om beslissingen te nemen als strafrechter. Waarom een taakstraf na een ernstig ongeval? En waarom toch steeds weer rekening houden met de verdachte die het niet altijd even gemakkelijk heeft gehad? Waarom krijgt een serieverkrachter geen levenslang? Maar ook dat onafhankelijke rechtspraak internationaal gezien niet altijd een vanzelfsprekendheid is.

Tot drie keer toe heeft Meijer een uitverkocht Odeon te Zwolle boeiend vermaakt met zijn persoonlijke visie op het strafrecht in de ruimste zin van het woord. (zie voor het editorial de rubriek referenties op deze site) Op zaterdag 26 augustus jl. heeft hij op de planken gestaan in een uitverkocht theater West-End op Terschelling, in een prachtige ambiance met een enthousiast publiek. Zijn laatste optreden was op 16 december 2017 in de Deventer schouwburg. Ook deze editie was al geruime tijd uitverkocht en was een prachtige ervaring.

De komende theatertour is geheel vernieuwd en belooft een kwaliteitsslag te worden met professionele technische – en inhoudelijke ondersteuning. De tour vangt aan met een aantal try outs, (Zie voor speellijst rubriek Actueel).

Meijer gaat met ingang van het theaterseizoen 2019/2020 samen werken met het impresiaat van Hans Kik Productions gevestigd in Utrecht. Aan deze samenwerking zal komend seizoen al vorm worden gegeven.

 

Cursussen in het buitenland

In december 2014, 2015 en 2017 heeft Meijer het genoegen gehad om tezamen met collega rechter Ronald van Vuure een cursus te verzorgen in het buitenland. In Cambridge (Engeland) hebben zij een tweetal dagen een groep advocaten mogen toespreken over een aantal strafrechtelijke leerstukken. De cursus in 2015 is door de deelnemers gewaardeerd met een 10.

IMG_1527

 

 

 

 

avdr-logo

 

 

In 2017 en 2018 geeft Meijer tezamen met mede-docent Roel den Otter cursussen op Curacao om daar de strafrechtelijke juridische kennis van de medewerkers van de Gerechten aldaar verder te ontwikkelen.